Veronica Lokaal

Firato ’88

logoVeronica Lokaal was een experiment tijdens de Firato-beurs van 1988. Radio Veronica Lokaal was het vervolg op Europa Radio dat twee jaar eerder op de Firato tot stand kwam.

Toen werd er nog samengewerkt met Europa Television om 24u per dag ‘Adult contemporary Hit Radio’ te maken via de satellieten van Europa Television. Twee jaar later zoekt Veronica toenadering tot de lokale omroepen.

De Firato-beurs loopt van vrijdag 26 augustus tot en met 4 september 1988 van 10u tot 17u en van 19u tot 22u in de RAI van Amsterdam. In het weekend is de tentoonstelling enkel overdag geopend.

Gratis raamprogramma

logoHet format/concept is een combinatie van wat Veronica op Hilversum 2 en 3 uitzendt. Iets rustiger dan Radio 3 en iets minder nederlandstalige muziek dan Radio 2. Vanaf de Grundig-stand op de Firato wordt 24 uur per dag aan zestig lokale omroepen een gratis raamprogramma aangeboden.

Alle bekende DJ’s van Veronica op Radio 2 en 3 werken mee aan Veronica Lokaal (zie rechts). Jeroen van Inkel presenteert horizontaal het programma Rinkeldekinkel tussen 15u en 18u van maandag tot vrijdag.

Jingles en vormgeving door Jeroen

Speciaal voor de lokale omroepen wordt er een jinglepakket gemaakt dat de lokale omroepen helpt om de raamprogramma’s op aangepaste wijze aan te kondigen zonder de eigen identiteit hierbij te verliezen. Dit pakket werd geproduceerd door Jeroen van Inkel.

Jingle-Pakket Radio Veronica Lokaal

Veronica Lokaal gaat door!

Tijdens de presentatie van het winterseizoen in september 1988 maakt Veronica bekend geld te willen steken in een permanent landelijk raamprogramma voor lokale omroepen. De omroep maakt dat geld vrij uit de inkomsten van de vereniging zodat het één en ander niet ten koste gaat van de gewone radio- en televisieprogramma’s van de omroep. Een dergelijk raamprogramma zou een uitkomst betekenen voor het groeiend aantal lokale omroepen in Nederland.

Gedurende de Firato lieten Veronica en een enkele tientallen lokale omroepen horen hoe zo’n raamprogramma hoort te klinken. Radio Veronica Lokaal, een 24-uurs muziekprogramma als omlijsting voor de lokale uitzendingen. Lokale omroepen hebben op deze wijze een uitstekende, aantrekkelijke basisprogrammering waarop zij naar believen kunnen “inbreken”: hele uren voor volledige programma’s, maar ook een paar minuten voor korte, lokale nieuwsflitsen.

Het project kende zo’n succes bij zowel lokale omroepen als bij de luisteraars dat Veronica besloot door te gaan na afloop van de Firato op 4 september.

Het Commissariaat voor de Media ging niet akkoord met de continuering van het project Veronica Lokaal en legde Veronica een (symbolische) boete van 500 gulden op. Veronica ging hiertegen in beroep bij de Raad Van State. Deze laatste gaf Veronica echter ongelijk. Veronica mocht niet langer doorgaan met Veronica Lokaal

Vijf weken lang kon Veronica het station in de lucht houden. Op 26 september ging om 17u03 de knop om en hield Veronica Lokaal op te bestaan.

Weekprogrammering

week

Weekendprogrammering

weekend

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave