Radio Veronica (Radio 3)

“Over de hele wereld zijn er duizenden en nog eens duizenden radiostations. Nederland kent 5 Hilversumse zenders en 8 commerciële stations. Maar er is één radiostation dat altijd anders is dan alle andere. Een station dat dingen doet die niemand anders durft te doen. Een station dat altijd een eigen koers vaart met een eigenzinnige en scherpe visie op alles en iedereen. Dat station heet … Radio Veronica. Eén van haar Dj’s is… Jeroen van Inkel.”

‘Van Inkel’s Choice’ – Alfred Lagarde, 1993

Veronica op Hilversum 3

Veronica is een station dat eigenlijk geen introductie behoeft. Sind de jaren ’60 bekend van hun uitzendingen vanaf het schip ‘Norderney’ op de Noordzee. Na een lange strijd vindt Veronica vervolgens haar plaats binnen het publieke bestel van de Nederlandse openbare omroep. Al snel gaat de Veronica Omroep Organisatie van C-naar A-status binnen het publieke bestel. Veronica’s Volle Vrijdag en Zinderende zaterdag zullen velen zich nog levendig herinneren. Hier maakte Jeroen van Inkel bijna 13 jaar lang baanbrekende radio. Met programma’s als Ook Goeiemorgen, Rinkeldekinkel, Curry & van Inkel en Stenders & van Inkel wist hij zich in een mum van tijd te profileren als een DJ met een unieke stijl. Jeroen van Inkel werd de populairste DJ van de lage landen.

1982 – 1983

Bij Radio Decibel had Jeroen het radiospel Tel met Decibel bedacht. Kort daarna kondigde Frits Spits aan een gelijkaardig spel te gaan doen. Toen Frits ontdekte dat het idee reeds bestond nam hij contact op met Jeroen met de vraag of hij het spel mocht gebruiken. Na lang aarzelen heeft Jeroen het aanbod afgeslagen. Ondanks Jeroen’s weigering ging Spits er toch mee door. De NOS had besloten geen rekening te houden met een radiopiraat zonder bestaansrecht. Frits Spits zat zo verveeld met de manier waarop het spel bij Jeroen was weggekaapt dat hij Jeroen aanbood 3 weken lang De Avondspits te komen produceren tijdens de vakantie van diens vaste producer Tom Blomberg.

Intussen is Jeroen van Inkel al lang geen onbekende meer in de wandelgangen van het Hilversumse Muziekpaviljoen. Jeroen’s radiokwaliteiten worden al snel opgemerkt door o.a. Ruud Hendriks (Veronica Nieuwsradio) die hem tipt bij Lex Harding.

Frits & RuudIn maart 1983 solliciteert Jeroen bij Radio Veronica. Zijn sollicitatie wordt behandeld door Lex Harding die hem helaas moet vertellen dat er op dat moment geen ‘plaatsingsmogelijkheden’ zijn bij Radio Veronica. Veronica gaat intussen van C naar B status in het publieke bestel en daardoor komen er extra plaatsen vrij in de programmering. Jeroen van Inkel belandt eind 1983 zo alsnog bij Veronica.

Jeroen begint bij Radio Veronica als hoofd vormgever van het programma ‘Trend’ (jongerenprogramma op maandagavond op Hilversum 2) op de afdeling vormgeving en interviews. Kort daarna maakt hij deel uit van Veronica’s ‘Oh, Wat een nacht!’ (vrijdagnacht tussen 4 en 5 uur op Hilversum 1). De nacht was traditiegetrouw de plaats waar Lex Harding de jonge leeuwen ervaring liet opdoen.

1984


In de nacht van 2 op 3 maart zendt Veronica de Top 100 Aller Tijden uit waar Jeroen ook aan meewerkt. Pas wanneer Veronica in april 1984 haar programmatie aanpast voor de zomer (zie rechts) maakt Jeroen er voor het eerst ‘officiëel’ deel van uit. Hij wordt aangekondigd als ‘een nieuwe maar snel rijzende DJ-ster’. Jeroen’s programma tussen 4 en 5 uur in ‘Oh, Wat een nacht!’ is er, gezien Veronica’s aandeel in het publieke bestel, afwisselend twee weken wel en één week niet. Jeroen valt intussen ook regelmatig in voor programma’s als de ‘Top 40’, de ‘Tipparade’ en ‘Bart & De Zwart’ op Hilversum 3.

Wanneer eind mei Erik De Zwart plots overstapt naar de TROS, stopt Jeroen in de nacht om onder de naam ‘Radio zonder flauwekul’ een vast onderdeel uit te gaan maken van Veronica’s vrijdagavond op Hilversum 3. Eind Juni wordt het programma officiëel herdoopt tot ‘Bart en van Inkel’. Jeroen neemt ook de plaats in van Erik tijdens het programma ‘De Stemband’ met Kees Schilperoort op Hilversum 1 (00u tot 02u op vrijdagnacht).

Van Inkel’s programma-uur tijdens ‘Oh Wat een nacht’ wordt tijdelijk ingevuld door Adam Curry die intussen ook binnengehaald werd bij Veronica. Toen Jeroen van Inkel werd aangenomen bij Veronica werd bij Radio Decibel een groot feestprogramma in elkaar gedraaid dat geheel op video werd gezet. Adam praatte de video aan elkaar. Deze video zou voor Lex Harding de aanzet geweest zijn om Adam de plaats van Erik De Zwart te laten innemen als presentator van het populaire Veronica TV-programma ‘Countdown’. Adam presenteert als invaller ook regelmatig enkele Veronica radio-programma’s. Zo valt Adam een paar keer in voor een afwezige Bart van Leeuwen tijdens Bart en van Inkel. Onder de naam ‘Adam & van Inkel’ worden de eerste stappen gezet naar wat het populairste programma van de Nederlandse radio zou worden.

Van 31 augustus tot 9 september vindt in de Amsterdamse RAI de Firato Audio en Video-beurs plaats. Ter gelegenheid van deze beurs zendt Veronica haar radioprogramma’s live uit vanaf deze locatie. Jeroen maakt hier z’n eerste live-programma op locatie voor Veronica.

In oktober 1984 start Veronica met haar nieuwe winterprogrammering op radio en TV. Adam Curry & Jeroen van Inkel starten op 11 oktober officiëel met de eerste aflevering van het al snel legendarische ‘Curry & van Inkel’ tussen 19u en 22u op vrijdagavond via Hilversum 3. Jeroen blijft tevens de vaste presentator van ‘De Stemband’ samen met Kees Schilperoort op Hilversum 1 (00u tot 2u op vrijdagnacht).

 

Nieuwe Programmering oktober 1984

1985

Het programma Curry & van Inkel wordt al vrij snel razend populair. Beide heren krijgen bakken fanmail en elke week wordt de show overspoeld door telefoontjes. De alarmschijf, de minimix van Ben Liebrand, het drumstel, de locomokipkachefoon en de Eikel van de week zijn maar enkele van de items die elke week de revue passeerden. Het vrijdagavondfenomeen was geboren en gaat ook in 1985 gewoon verder.

1985 is ook het jaar waarin Paus Johannes Paulus een bezoek brengt aan Nederland. Dit gebeuren is voor de KRO belangrijk genoeg om er een hele dag zendtijd aan te willen besteden. In functie hiervan wordt zendtijd geruild met Veronica die hierdoor een hele zondagmiddag ter beschikking krijgen (Zondag 12 mei tussen 12u en 19u) op Hilversum 3. Deze gelegenheid grijpt Veronica dan ook aan om de eerste Elpee Top 100 Aller Tijden uit te zenden. De lijst wordt samengesteld aan de hand van de favoriete LP’s van de luisteraars die zij de voorafgaande weken konden inzenden. Het wordt een uitzonderlijke Veronica-dag gepresenteerd door Adam Curry, Jeroen van Inkel, Peter Teekamp, Bart Van Leeuwen en Lex Harding. Het album ‘The Wall’ van Pink Floyd uit 1979 stond op nummer 1 in deze Elpee Top 100 Aller Tijden van 1985 (klik op de afbeelding om de volledige lijst te bekijken).

Live uitzendingen

Op woensdag 7 Augustus organiseert Veronica in vakantiedorp ‘Aquadelta’ in Bruynisse de Nationale Veronica-dag. Een hele dag lang spektakel voor jong en oud met optredens van diverse bekende artiesten zoals Albert West, Saskia & Serge, Dennie Christian en The Trammps. Voor deze gelegenheid maken Curry & van Inkel hun programma live uit vanaf deze locatie.

Amper een week later is het opnieuw feest. Vanuit restaurant-café Bosch en Duin in Soest wordt een ‘Caribbean Night’ uitgezonden op Hilversum 1 en 3. Een nacht vol opzwepende zuid-amerikaanse live muziek. Er zijn optredens van Trafassi, Macai en Vanessa. Ook hier zijn Curry & van Inkel van de partij met een live uitzending in een aangepast tropisch jasje.

Veronica A-Status

In Oktober krijgt Veronica eindelijk de langverwachte A-status toegewezen binnen het publieke omroepbestel. Na jaren hard werk wordt Veronica beloond met één extra TV avond en 20 uur extra radiozendtijd. Het begrip ‘Hilversum’ wordt veranderd in ‘Radio’. Hilversum 1 wordt Radio 2 en Hilversum 2 wordt Radio 1. Hilversum 3 wordt Radio 3.

Op de radio worden er vanaf december grondige wijzigingen doorgevoerd in de programmering. Jeroen van Inkel krijgt zijn eerste volwaardige eigen programma op vrijdag via Radio 3. Onder de naam ‘Rinkeldekinkel’ presenteert Jeroen de middag bij Veronica tussen 13u en 15u. De avondprogrammering op vrijdag blijft onveranderd met het succesvolle duo Curry & van Inkel tussen 19u en 22u.
Na goed anderhalf jaar stop Jeroen vanaf december tevens met het programma ‘De Stemband’. Zijn plaats naast Kees Schilperoort wordt ingenomen door Annette van Tright.

Nieuwe programmering december 1985

1986

Top 100 ATSinds eind 1985 krijgt Jeroen voor het eerst de kans om te tonen dat hij een radioman is in hart en nieren.  Hij kreeg het tijdsslot 13u – 15u toebedeeld waar hij helemaal z’n eigen ding kon doen. Het programma krijgt de naam ‘Rinkeldekinkel’ (gepresenteerd door Prins van Inkel) en wordt al vrij snel erg populair. Jeroen ontwikkelt zich razendsnel als vaste waarde in de Veronica-programmering op vrijdag.

Op 4 april zendt Radio Veronica tussen 7u ‘s ochtends en 15u ‘s middags de Top 100 Aller Tijden uit gepresenteerd door Bart van Leeuwen, Peter Teekamp, Jeroen van Inkel en Adam Curry.  Dit was alweer een tijdje geleden want in 1985 was er geen uitzending van de Top 100 Aller Tijden.  De laatste uitzending was op 28 december 1984.  De nummer 1 van 1986 was Led Zeppelin met Stairway to heaven uit 1972.

Bekijk hier de volledige lijst.

 

Europa Radio

Van woensdag 27 augustus tot en met zondag 7 september maakt Veronica 24u per dag live radio vanaf de Firato Beurs onder de vlag van het station ‘Europa Radio’.

Europa Radio

Voor meer informatie over Europa Radio ga naar de Europa-pagina.

Curry & van Inkel remixen Zangeres Zonder Naam

MexicoNa de vele wekelijkse Minimixen van Ben Liebrand tijdens Curry & van Inkel brengen Adam en Jeroen eind 1986 hun allereerste eigen remix uit. Het wordt de “Multimediamega Rinkeldekinkel Curry & van Inkel uit je tenen-mix” van het nummer ‘Mexico van de Zangeres Zonder Naam (aka Mary Servaes). Mary wist vroeger vooral het oudere publiek te boeien met har gevoelige levensliederen. Midden jaren ’80 verzorgde ze echter een aantal optredens in discotheek Paradiso en heeft ze de jeugd ook voor zich gewonnen. De bijzonder mix-versie is op 12″ verschenen en de discotheken draaiden de maxi-single grijs. Mary vond de mix een ‘giller’ en riep dat ze zich helemaal een popster voelde. De opbrengst van deze mix ging naar een goed doel (Kinder Oncologische Zomerkampen).

Mexico

Top 100 1986

Top 100Op vrijdag 26 december zendt Veronica de Top 100 van 1986 uit. Tussen 11u en 18u draait Veronica de 100 best verkochte platen van het afgelopen jaar aan de hand van gegevens uit de Nederlandse top 40. Aansluitend is er de GrandMix over het jaar 1986 door mastermixer Ben Liebrand tussen 18u en 19u. Je kan de volledige lijst bekijken door de afbeelding rechts aan te klikken.

 

 

1987

MarioBegin 1987 maakt Jeroen zijn eerste officiële optreden op Televisie. Hij mocht namelijk de Top 10 voorlezen tijdens Veronica’s “Countdown”. Normaal gezien was het de bedoeling dat hij dit samen zou doen met Mario De Pizzaman (op het drumstel) die hiermee meteen ook zijn TV-debuut zou maken. In die tijd werkte Mario echter eveneens als belichter bij het programma “Countdown” en kon dus niet meedoen bij dit onderdeel. Het slagwerk werd dan maar door Adam gedaan waardoor Mario De Pizzaman (links op de foto naast Jeroen) een geheime onbekende bleef…

Top 100 Aller Tijden & Live vanuit Montreux

Op 17 April 1987 zendt Veronica de Top 100 Aller Tijden uit tussen 7u en 15u. De presentatie is in handen van Bart van Leeuwen, Peter Teekamp, Erik De Zwart en Jeroen van Inkel. De nummer 1 was toen voor Queen met Bohemian Rhapsody uit 1976. De Top 40 werd toen aansluitend gepresenteerd door Adam Curry. Klik hier om de de volledige lijst te bekijken.

MontreuxEen maand later (15 mei 1987) is Radio Veronica live te beluisteren vanuit Montreux ter gelegenheid van de 2e editie van de IMMC (Internationale Music & Media Conferentie). De van de lokatie-uitzendingen bekende “schotel”, waarin een complete radiostudio is gevestigd, wordt voor de gelegenheid naar Montreux getransporteerd. Vanuit deze schotel verzorgt Veronica op 15 mei o.a de radioprogramma’s van Erik De Zwart, Jeroen van Inkel, Adam Curry, Lex Harding en Kees Baars. Ook Curry en Van Inkel komt live vanuit Montreux. De hele dag passeren grote artiesten langs de Veronica-studio voor interviews. Crowded House doet tijdens Curry & van Inkel een legendarische akoustische set.

Nieuwe programmering

Eind mei voert Veronica een aantal wijzigingen door in de programmering. Jeroen verhuist naar de ochtend en zal er ‘Ook Goeiemorgen’ gaan presenteren tussen 7u en 9u. De rest van de Volle Vrijdag op Radio 3 ziet er vanaf 29 mei als volgt uit:

07u – 09u Ook Goeiemorgen. Gepresenteerd door Jeroen van Inkel.
09u – 11u Goud van Oud. Gepresenteerd door Peter Teekamp.
11u – 12u Adam Curry. Gepresenteerd door Adam Curry.
12u – 15u Bart & De Zwart. Gepresenteerd door Bart van Leeuwen en Erik de Zwart.
15u – 18u Top 40. Gepresenteerd door Lex Harding.
19u – 22u Curry & van Inkel. Gepresenteerd door Adam Curry & Jeroen van Inkel.
22u – 24u Countdown Café. Gepresenteerd door Alfred Lagarde en Kees Baars.

Op 7 Augustus organiseert Veronica net als vorig jaar een ‘Carribean Night’. Vanuit Café ‘Bosch en Duin’ in Soest (vanwaar ook de uitzendingen van Countdown Café wekelijks verzorgd worden) zendt Veronica van 22u tot 02u op Radio 3 (later in de nacht worden de uitzendingen verder gezet op Radio 2). De presentatie van deze tropische nacht is op Radio 3 in handen van Kees Baars, Adam Curry, Jeroen van Inkel, Alfred Lagarde en Erik de Zwart. Een hele nacht lang tropische salsa en reggea-muziek op Radio 2 en 3.

Veronica verhuist!

Jan HammerOp 31 Augustus is er opnieuw een belangrijk moment in de Veronica-geschiedenis. Op die dag wordt namelijk het nieuwe Veronica-pand aan het Laapersveld in Hilversum officieel ingehuldigd door toenmalig minister Brinkman. Op die dag is het precies 13 jaar geleden dat Veronica-ship het zwijgen werd opgelegd. Kort daarna nam Veronica intrek in een gebouw op de Zeedijk in Hilversum. Vervolgens reden de verhuiswagens naar de Utrechtseweg, De Oude Enghweg, De Groest, De Larixlaan, de ’s Gravelandseweg en de Vaartweg.

Op 14 november 1985 werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe Veronica-zenuwcentrum op het Laapersveld ontworpen door architect Brandenburg. De officiële opening gaat uiteraard gepaard met een groot feest met alles en iedereen die ook maar iets met Veronica te maken heeft. Adam Curry en Jeroen van Inkel zijn ook van de partij en mogen zelfs een platina single in ontvangst nemen uit handen van componist Jan Hammer (Miami Vice) als dank voor Veronica’s steun voor zijn muziek.

Adam Curry verlaat Veronica…

CountdownBegin september wordt officieel bekend gemaakt dat Adam Curry weggaat bij Veronica. Er gingen reeds geruime tijd geruchten over zijn vertrek naar de muziekzender MTV die op 1 augustus van start ging in Europa. Curry had al vluchtige gesprekken gehad met de zender maar zei toen naderhand: “In Amerika zit niemand op Adam Curry te wachten. Daar zal ik helemaal opnieuw moeten beginnen. Ik hou best van uitdagingen maar het aanbod moet wel heel goed zijn wil ik Veronica verlaten.”

Dat aanbod blijkt uiteindelijk goed genoeg te zijn om Adam zijn toppositie bij Veronica te doen verruilen voor een carrière bij MTV. Curry: “Ik ben toch gezwicht voor de uitdaging. In Nederland zat ik op m’n 22e al aan de top. Bij MTV kan ik me verder ontwikkelen. Door Veronica ben ik zover gekomen en ik zal ze voor deze springplank altijd dankbaar blijven.”
Tijdens Adam’s laatste uitzending van Countdown zingt René Froger een aangepaste versie van ‘Winter in America’ met in het achtergrondkoortje al z’n vrienden en collega’s van Veronica.

Adam Curry begint op 1 december 1987 bij MTV en verhuist meteen ook naar zijn geboorteland Amerika om in New York te gaan wonen.

Aangepaste programmering op vrijdag

Adam vertrektHet vertrek van Adam maakt meteen een einde aan het succesvolle duo Curry & van Inkel. Op 23 oktober 1987 maken ze samen hun laatste legendarische vrijdagavond-uitzending. Adam’s programma tussen 11u en 12u op Radio 3 wordt overgenomen door Simone Walraven die ook de presentatie van het TV-programma ‘Countdown’ voor haar rekening zal nemen.

 

 

 

 

StendersJeroen blijft wat verweesd achter en gaat met Veronica op zoek naar een vervanger/opvolger voor iemand die onvervangbaar is. De juiste man vinden ze in Rob Stenders. Stenders was voorheen bij de Vara werkzaam en al eerder bij Veronica tijdens het Radio Europa-avontuur.

Rob en Jeroen starten de nieuwe vrijdagavond op het Bart & de Zwart-princype. Jeroen presenteert van 19u tot 19u30 en Rob maakt de vrijdagavond vol van 19u30 tot 22u. Het zou echter niet lang meer duren voordat ze samen presenteren als Stenders & van Inkel…

Kerst en Oud & Nieuw met Veronica

Kerstdag en nieuwjaarsdag vallen dit jaar op een vrijdag dus staat het eind van het jaar garant voor een aantal feestelijke radio-uitzendingen bij Veronica. Op kerstdag presenteert Jeroen van Inkel het Kerstontbijt tussen 7u en 10u. Vanaf 10u is het de beurt aan de Veronica Top 100 van 1987 gepresenteerd door Lex Harding, Bart van Leeuwen, Rob Stenders, Simone Walraven en Erik de Zwart. Om 18u is er de GrandMix over 1987 door Ben Liebrand en vanaf 19u kunnen Stenders en van Inkel weer los…

1988 van Inkel op TV

CountdownTot voor een paar maanden was Jeroen van Inkel de onafscheidelijke partner van Adam Curry. Alhoewel, onafscheidelijk… MTV wist tussen het tweetal een hele oceaan te plaatsen. Nu Adam carrière maakt in The Big Apple, doet Jeroen het samen met Rob Stenders. Althans: op de radio. Zoals bekend nam Simone Walraven “Countdown” van Adam over, maar wie moet Simone nu vervangen als zij ziek of met vakantie is?

Al snel blijkt dat 1988 voor Jeroen het jaar wordt van zijn grote televisie-doorbraak. Wanneer Simone Walraven 2 weken met vakantie gaat en Veronica verlegen zit om een vervangen voor het programma Countdown op televisie krijgt Jeroen de vraag het programma over te nemen. Jeroen grijpt deze kans met beide handen en presenteert twee opeenvolgende weken (20 en 27 januari) het popprogramma Countdown bij Veronica op televisie (Nederland 1 – 19u05).

Rob Stenders en Jeroen van Inkel hebben intussen voldoende tijd gehad om aan elkaar te wennen. Vanaf midden februari presenteren ze dan ook officieel het vrijdagavondprogramma samen onder de naam “Stenders & van Inkel”

De Nederlandse Top 40

Top 40Begin maart wordt aangekondigd dat Veronica met een TV-versie komt van De Nederlandse Top 40. Het programma wordt uitgezonden op zaterdagavond en zal gepresenteerd worden door… Jeroen van Inkel! De eerste uitzending stond gepland voor 2 april maar de uiteindelijke premiere vond plaats op 9 april.

Jeroen van Inkel maart 1987: “Ik zou geen TV willen doen.” Hoewel zijn afkeer van het medium was afgenomen sinds zijn vriend Adam Curry het programma Countdown presenteerde, bleven er voor Jeroen twee goede redenen bestaan om zich niet met TV in te laten. Ten eerste leek het hem zeer vervelend om afhankelijk te zijn van anderen. Terwijl een radio dj een programma in z’n eentje kan maken, moet een televisiemaker altijd met anderen samenwerken. Variërend van regisseur tot belichter.
Een tweede reden: Hij wilde niet bekend en herkend worden. “Anderhalf uur onderweg zijn voor een pak melk of een zak chips… dat is niet de stijl van leven zoals ik die voor ogen heb.” aldus Jeroen.

Een jaar later zijn beide bezwaren inmiddels verdwenen en presenteert hij zijn eigen programma op televisie.

Top 100 en Live vanuit Montreux

Ook dit jaar is er een uitzending van de Top 100 aller tijden. Dit keer wordt hij uitgezonden op vrijdag 1 april. De presentatie was in handen van Jeroen van Inkel, Bart Van Leeuwen, Rob Stenders, Simone Walraven en Erik De Zwart. De nummer 1 in de Top 100 aller tijden van 1988 was voor Queen met Bohemian Rhapsody uit 1976.

inkelHet is intussen een traditie geworden dat Veronica een delegatie stuurt naar het TV-festival van Montreux. Dit jaar gingen onder andere Erik De Zwart, Alfred Lagarde, Kees Baars, Lex Harding, Rob Stenders en Jeroen van Inkel de sfeer opsnuiven, interviews doen en programma’s maken live vanuit Montreux.

Rechts interviewt Jeroen van Inkel Jeoffrey Williams. Jeroen’s trip naar Montreux betekent meteen ook een kleine reünie met zijn buddy Adam Curry die eveneens in Montreux is voor MTV. Een paar jaar geleden deden Jeroen en Adam nog samen Curry & van Inkel live vanuit Montreux met onder andere een memorabel live optreden van Crowded House.

Groepsfoto vanuit Montreux ’88

Montreux 88

Veronica Lokaal

Net als twee jaar geleden verzorgt Veronica vanuit het hart van het grootste elektronica-circus van Nederland, de Firato, de klok rond ‘Adult Contemporary Hit Radio’. Er is echter één fundamenteel verschil. Vorige keer werkte Veronica samen met Europa Television om de programma’s via satelliet bij de luisteraar te brengen. Dit keer werkt Veronica samen met een groot aantal lokale omroepen in Nederland onder de naam ‘Veronica Lokaal’.

Jeroen van Inkel

Alle bekende DJ’s van Veronica werken mee aan het project. De weekprogrammering zag er als volgt uit.

06.00u – 09.00u Ook Goeiemorgen met Erik De Zwart
09.00u – 10.00u Goud van Oud met Hans Mondt
10.00u – 12.00u Het Aroma van de Hits met Simone Walraven
12.00u – 15.00u Van Diepen Draait Door met Wessel van Diepen
15.00u – 18.00u Rinkeldekinkel met Jeroen van Inkel
18.00u – 20.00u Patatje Oorlog met Bart van Leeuwen
20.00u – 22.00u Veronica Lokaal
22.00u – 24.00u d’Rob of ‘d Ronder met Rob Stenders
00.00u – 03.00u All Night Long met Alfred Lagarde
03.00u – 06.00u De Nachtbrakers met Francis Dix

In het weekend was de programmering aangepast:

06.00u – 09.00u Ook Goeiemorgen met Edith
09.00u – 10.00u Goud van Oud met Hans Mondt
10.00u – 12.00u Tineke met Tineke de Nooij
12.00u – 15.00u Van Praag Draait Door met Chiel van Praag
15.00u – 18.00u De Volharding met Lex Harding
18.00u – 20.00u Rock Ballads met Kees Baars
20.00u – 22.00u Veronica Lokaal
22.00u – 24.00u Zwoele Zomeravond met Maya Eksteen
00.00u – 03.00u All Night Long met Alfred Lagarde
03.00u – 06.00u De Nachtbrakers met Francis Dix

Veronica Muziekdag

Op woensdag 14 september is er opnieuw Veronica’s Muziekdag. Erik De Zwart, Simone Walraven en Jeroen van Inkel presenteren vanuit de Countdown studio een hele dag popmuziek. Er is een uitzending van het Hollandse Hits-festival en een documentaire over ‘the early days of rock ’n roll’. Tussendoor zijn er verkiezingen voor de beste videoclips van het jaar en presenteert Erik De Zwart een popquiz.

1989 Een uur langer in de ochtend

Vanaf januari 1989 krijgt Jeroen op vrijdagochtend een uur extra programma. Vanaf dan loopt Ook Goeiemorgen vanaf 6u tot 9u. Het programma ging van start op 29 mei 1987 en werd al gauw erg populair mede door items als van Inkel’s kledingadvies, de Rinkelscopen en de wegdekinfo. Vanaf januari ’89 wekt Jeroen je een uurtje vroeger!

In januari viert het TV-Programma Countdown haar 10 jarig bestaan. Er komt een speciale jubileum-uitzending en een extra bijlage in het Veronica-blad. Voor meer informatie check de Countdown-pagina.

Op vrijdag 24 maart houdt Veronica haar tradities in stand door de uitzending van de Top 100 Aller Tijden van 1988 uit te zenden. De presentatie is dit jaar in handen van Wessel van Diepen, Rob Stenders, Bart van Leeuwen en Jeroen van Inkel.

Sinds het moment dat Jeroen de Top 40 presenteert op TV is hij in één klap een bekende Nederlander geworden. Zijn populariteit is enorm gestegen zo getuige ook de PopPoll die Veronica Magazine organiseerde begin 1989 waarin hij verkozen wordt tot populairste DJ van Nederland.

25 jaar Top 40

De populairste hitlijst van Nederland, “De Top 40” van de Stichting Nederlandse Top 40, bestaat in 1989 25 jaar!

Sinds 1965 liet Radio Veronica de hitlijst via achtereenvolgens Joost den Draaier, Jan van veen en Lex Harding door de ether knallen.

Op dit moment behoort de Top 40 tot de dichtst beluisterde Radio 3 programma’s en op de televisie is Veronica’s Top 40 van Jeroen van Inkel zelfs het best bekeken muziekprogramma. Voor deze gelegenheid komen in het najaar een serie van 12 dubbel CD’s uit over “25 jaar Top 40 pophistorie”.

De presentatie van de Top 40 is op dit moment voor Lex Harding (Veronica Radio – Zaterdag 15u tot 18u)) en Jeroen van Inkel (Veronica Televisie – Zaterdag 18u tot 19u) (zie foto)

Rock over Europe

In mei verwerft Veronica het alleenvertoningsrecht in Nederland van het popspektakel “Rock over Europe” dat in Amsterdam gehouden wordt. Een komen en gaan van ’s werelds meest toonaangevende popsterren- en groepen van het moment. Er zijn optredens van o.a. The Jacksons, Spandau Ballet en Duran Duran. De presentatie van dit prestigieuse evenement is voor rekening van Jeroen van Inkel.

Stenders in Countdown!

In juli van ’89 wordt bekend dat huidig Countdown presentator Wessel van Diepen Veronica verlaat om bij Lex Harding’s hobbyproject Télé Véronique een muziekprogramma te presenteren. Wessel presenteert zijn laatste programma bij Veronica live vanuit de Countdown-studio samen met Jeroen van Inkel tijdens Veronica’s Muziekdag op 19 juli.

De presentatie van Countdown wordt vanaf september toevertrouwd aan Jeroen’s radiomaatje Rob Stenders. “Countdown is een fantastisch programma. Mijn voorgangers waren absolute toppers. Het wordt voor mij een hele uitdaging om de hoge kwaliteit van vast te houden. Die uitdaging ga ik met beide handen aanpakken, aldus Stenders. Rob maakt z’n eerste uitzending op 6 september.

Rob houdt het echter niet erg lang vol. Amper een week later houdt hij het voor bekeken en wordt z’n plaats ingenomen door Jasper Faber. Stenders: “Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik het wel wilde doen in het belang van Veronica, maar ik heb er onmiddellijk aan toe gevoegd dat wanneer ze een betere zouden vinden, ik dat een perfecte oplossing zou vinden.”

Eindelijk een eigen studio

De eindejaarsperiode is voor de Veronica-jocks heel wat feestelijker dan andere jaren. Vanaf vrijdag 1 december komen de Veronica radioprogramma’s niet langer vanuit het radio-paviljoen van het NOB, maar vanuit het Veronica-pand aan het Laapersveld. Toen Veronica veranderde in de Veronica Omroep Organisatie en vanuit Hilversum mocht gaan uitzenden kreeg ze geen eigen studio’s. Er waren onvoldoende voorzieningen en men was van mening dat Veronica haar programma’s net zo goed kon maken vanuit de studio’s van de AVRO, KRO, VARA en het NOB. Bovendien was er een wet die het de omroepen verbood om studio’s in eigen beheer te hebben.

Aan deze situatie komt nu gelukkig een einde. De nieuwe Radio 3 studio werd officieel geopend door ex-radio directeur Lex Harding (en niet door de huidige directeur Hans van der Veen) Hans: “Het was immers Lex die alles in het werk heeft gesteld om de studio’s in eigen huis te krijgen.

Groepsfoto bij de in gebruik name van de nieuwe studio. Van links naar rechts: Alfred Lagarde, Francis Diks, Erik de Zwart, Bart van leeuwen, Rob Stenders, Jeroen van Inkel en Peter Holland.

1990 Sneeuwpop vanuit Kirchberg

KirchbergOp vrijdag 26 januari zenden de veronica drie-jays live uit vanaf de winterlocatie in Kirchberg. Rob Stenders, Jeroen van Inkel, Bart van Leeuwen, Erik De Zwart en Peter Holland brengen allen hun programma live vanuit de sneeuw in Oostenrijk. De uitzendingen beginnen om 6 uur in de ochtend en gaan door tot middernacht. De locatie-uitzending is tevens het eerste grote wapenfeit van Veronica’s kersverse directeur radio Hans Van Veen als opvolger van Lex Harding die onlangs vertrok naar RTL Véronique.

Omdat het in Kirchberg om Radio 3 uitzendingen gaat, zal de bekende Veronica-formule geen geweld aangedaan worden. Bart van Leeuwen: “Veel muziek en weinig gesproken woord. Gewoon de bekende programma’s van Veronica op 3, maar dan vanaf een feestelijke winterlokatie. Uiteraard is er ruimte voor verrassingen. Een aanwezige artiest kan zijn plaatje zelf even komen aankondigen. Er zijn ook altijd wel mensen die een been gebroken hebben. Niet leuk voor hen maar wel leuk voor het programma. Dit jaar is voor heel wat Veronica-Jocks hun debuut op de latten. Ik ben daar één van.” Jeroen van Inkel was ook toen al een volleerde skiër.

Top 100 Aller Tijden

THATIn de jarenlange Veronica traditie wordt ook dit jaar de Top 100 aller tijden uitgezonden, meerbepaald op vrijdag 13 april. Dit jaar is de nummer 3 voor Deep Purple met ‘Child in time’, op 2 staat Queen met ‘Bohemian Rhapsody’ en de nummer 1 is weggelegd voor Led Zeppelin met ‘Stairway to heaven’. De presentatie van de lijst der lijsten is handen van Jeroen van Inkel, Peter Holland, Bart van Leeuwen en Erik De Zwart.

Amper een week later is het opnieuw feest. Op vrijdagavond 20 april komt Goud van Oud live vanuit de Americahal te Apeldoorn. Er zijn diverse live optredens van onder andere The Equals, Tielman Brothers, Marmelade, Unit Gloria, Dr. Hook & The Medicine Show, Focus, The Drifters, The Three Degrees en Tavares. Het geheel wordt live uitgezonden bij Veronica op Radio 3 tussen 19u en 1u en wordt gepresenteerd door Jeroen van Inkel, Bart Van Leeuwen, Erik De Zwart en Francis Dix.

Rock over Europe

Op 8 september zendt Veronica Rock Over Europe uit. Een live registratie van een reeks concerten door de populairste artiesten van het moment gepresenteerd door Jeroen van Inkel.

Stenders & van Inkel in Countdown!

In juli 1990 maakt Veronica bekend dat de muziekprogramma’s van presentator gaan wisselen. Jasper Faber, die op dit moment Countdown presenteert, houdt het presentatie-werk voor bekeken. Hij wil zich, in de voetsporen van zijn vader Peter Faber, meer op acteren gaan toeleggen.

Stinkel CountdownJeroen van Inkel verhuist zodoende van de “Top 40” naar “Countdown“. Zijn plaats op zaterdagavond wordt ingenomen door Erik De Zwart. Tenslotte keert Chiel van Praag terug bij “Nederland Muziekland”. Kort daarna wordt bekend dat Jeroen zal bijgestaan worden door z’n radiomaatje Rob Stenders.

De nieuwe presentatie gaat in met het nieuwe winterseizoen. Op zaterdag 22 september is er de Veronica Muziekdag die meteen het wisselpunt betekent voor de nieuwe presentatoren en hun programma’s. Achter de schermen wordt er tevens gewerkt aan een nieuwe ‘look’ voor Countdown. Naast nieuwe presentatoren krijgt Countdown dus ook een volledig nieuw decor. Dit decor, ontwikkeld door de ontwerp- en decor-afdelingen van het NOB, wordt eveneens onthuld op 22 september. Countdown verhuist in het nieuwe seizoen naar de dinsdagavond bij Veronica.

Op dinsdag 2 Oktober 1990 presenteren Jeroen van Inkel en Rob Stenders samen hun eerste aflevering van Countdown.

Het is de heren ook gelukt hun gouden formule van de radio naar de televisie over te brengen. De dubbelpresentatie is zonder meer een succes te noemen. De combinatie van kennis en kwinkslag die Rob en Jeroen in de strijd werpen is uniek te noemen. Dat was al het geval bij hun radioprogramma en ze trekken die goede lijn gewoon door in ‘Countdown’, meer dan ooit Europe’s Number One Rockshow. Want een popartiest met een beetje zelfrespect moet een keer door Stenders & van Inkel onder handen zijn genomen. Toch?

Veronica Muziekdag

Op 22 september organiseert Veronica traditie-getrouw de Veronica Muziekdag. De uitzending komt van 17u tot 1u20 rechtstreeks vanuit de Countdown studio. Het geheel wordt in goede banen geleid door Jeroen van Inkel, Rob Stenders, Chiel van Praag, Erik De Zwart en Bart de Graaff. In de studio zullen onder andere Duran Duran, Glenn Medeiros en UB40 live optreden. De Muziekdag wordt afgesloten met Veronica’s muziekveiling ten voordele van Artsen Zonder Grenzen.

25 jaar Radio 3

25 jaar 3In 1990 bestaat Radio 3 25 jaar. Op maandag 11 1965 ging het Hilversumse popstation voor het eerst de lucht in als ‘antwoord’ op de zeezender Radio Veronica die toen onder druk van de overheid moest verdwijnen.

25 jaar later valt er echter niet veel te vieren. In al die tijd is de zender er niet in geslaagd een eigen gezicht te creëren. Er is geen sprake van horizontale programmering en elke dag klinkt er een ander soort radio op 3. Een verjaardag die ze bij Veronica dan ook niet echt uitbundig vieren.

1991 Rëunie met Curry

Curry“Het sfeertje Curry & van Inkel mis ik echt” verklaart de ex-Veronica presentator tegen z’n vroegere radio-partner Jeroen van Inkel. De inmiddels wereldberoemde MTV-presentator is met z’n vrouw Patricia en de baby voor een korte vakantie in Nederland. Voor een gastoptreden met Jeroen op de Veronica-vrijdagochtend wilde Adam z’n kostbare tijd graag opofferen. Op 1 februari schuift hij dan ook aan bij Jeroen in diens ochtendshow ‘Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen’. Luister hier naar de aircheck.

“Zo’n rëunie is best wel emotioneel voor me. In Amerika mag ik dan alles meemaken wat een poppresentator zich maar kan wensen; te midden van mijn vrienden, de vertrouwde Veronica-ruimte en het dollen met Jeroen voel ik een sterk gevoel van heimwee”. Adam Curry kan in New York niet meer zonder vermomming over straat. Zijn gezicht is via het popstation MTV over de hele wereld bekend. Zijn bankrekening is inmiddels uitgegroeid tot vele miljoenen dollars. Een ‘avondje Curry’ in een discotheek kost al gauw 15.000 Euro (toen dertigduizend gulden)

Three MusketeersCurry brengt ook een bezoekje aan de Countdown studio (Veronica’s popprogramma dat op dit moment wordt gepresenteerd door Jeroen van Inkel en Rob Stenders). De plaats waar het voor Adam allemaal begon. “Ja, dat was heel raar, maar wel leuk. Normaal gesproken zat ik daar en was ik diegene die de interviews deed. Nu werd ik geïnterviewd, dat was dus even een rare ervaring. Stenders en van Inkel vormen een prima duo, ook in het radioprogramma. Nog steeds een vreselijk leuk programma trouwens, vrijdag heb ik het weer even gehoord. Ach, dat ze op dezelfde manier zijn doorgegaan vind ik niet erg. Het is nu toch een beetje anders. En ik heb toch geen copyright op de manier waarop ik een radioprogramma presenteer? Ik ben er best een beetje trots op dat mijn geest nog steeds rondwaart op Veronica Radio 3.

Lex Harding maakt van Curry’s blitsbezoek gebruik om hem te strikken voor een wekelijks item in Countdown. ‘Het Curry Report’: Een wekelijks popjournaal vanuit Amerika. “De onderwerpen draag ik zelf aan, de items gaan tussen de twee en de drie minuten duren. Ik bevind me steeds op een andere lokatie en ik vertel dan iets leuks over waar ik sta en wat ik doe, en ik heb natuurlijk het laatste popnieuws.”

Curry’s hart ligt nog steeds bij Veronica, en in de States is hij natuurlijk op de hoogte van het heetste popnieuws. Hoe het zover kwam? “Wel, ik zat op een gegeven moment wat met Lex te ‘lullen’ en hij vroeg me of ik geen zin had om iets voor ‘Countdown’ te doen. Ik zei gelijk ‘ja’. Dat we nu pas op dit idee komen komt omdat ik eerder nooit tijd had. Maar tegenwoordig heb ik de dinsdag vrij dus dat komt allemaal prachtig uit.”, aldus Curry.

Het Hart van de Nederlandse Radio

Het HartOp vrijdag 22 maart 1991 gaat bij Veronica een grote campagne van start onder de titel “Veronica – Het Hart van de Nederlandse radio”. Daarmee wil Veronica eens extra de aandacht vestigen op het medium radio en Radio Veronica in het bijzonder. Op de radio zal de campagne zich kenmerken aan de hand van een nieuw jingle-pakket en radiospots maar ook op tv en andere media zal de campagne zichtbaar en hoorbaar zijn.

Lex Harding: “De campagne is bedoeld om de radio in het zonnetje te zetten. Het wordt een promotie-campagne om Radio Veronica weer eens goed neer te zetten. De basis daarvan is, hoe gek het ook klinkt een TV-commercial. De spot visualiseert een radio die leeft, die klopt. Dat is dan ook het thema: “Veronica – Het kloppend hart van de Nederlandse radio”. Het nieuwe jingle-pakket zal op alle zenders gebruikt worden (van Radio 1 tot en met Radio 5) en werd voor Veronica op maat gemaakt door Thomson Creative in de Verenigde Staten en verder aangepast door het NOB in Hilversum. De campagne zal minstens 3 maanden duren.

Top 100 Aller Tijden & On the air met van Inkel

Een week later staat de lijst der lijsten weer op het menu. Dit keer gepresenteerd door Erik De Zwart, Rob Stenders, Jeroen van Inkel, Peter Holland en Bart Van Leeuwen. De top 3 verschilt amper van vorige jaren. Op 3 Stairway to heaven van Led Zeppelin, 2 was voor Marillion met Kayleigh en op nummer 1 stond Queen met Bohemian Rhapsody. De volledige lijst zoals hij werd uitgezonden op 29 maart vind je hier.

Ter ondersteuning van de campagne “Het Hart van de Nederlandse radio” (en als aanzet voor Veronica’s lokatie-uitzendingen in de zomer) organiseert Radio Veronica in juni via Veronica Magazine de ‘grote Veronica prijsvraag’. Lezers van het Veronica-blad worden getest op hun kennis over Radio Veronica. De hoofdprijs is een bezoek aan de studio’s van Radio Veronica tijdens het programma van Jeroen van Inkel ‘Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen’ op vrijdagochtend.

Veronica programmering juni 1991

Programmering

Rob Stenders verlaat Veronica

StinkelEen toonaangevend popblad publiceert in juli de uitslagen van hun jaarlijkse populariteitspoll. Het TV-Programma Countdown en presentator Jeroen van Inkel komen als nummer 1 uit de bus in de categorieën beste TV-programma en beste presentator.

Aan het Countdown-avontuur van Rob en Jeroen komt eind juli 1991 echter een einde. Rob Stenders besluit Veronica te verlaten om zijn geluk te beproeven bij het nieuwe kabelstation Power FM dat op 29 oktober van start gaat.

Zijn vertrek heeft natuurlijk verregaande gevolgen voor de radio en TV-programma’s van het duo Stenders & van Inkel:

Laatste Countdown

Jeroen van Inkel en Rob Stenders gaven al aan zich meer ‘radiomaker’ te voelen dan TV-presentator. Het maken van een wekelijks TV-programma slokte voor beiden veel tijd op, tijd die ze liever voor de voorbereiding van hun radioprogramma’s wilden gebruiken. Door het vertrek van Rob dringt een wijziging van de presentatie zich dan ook op. Op 30 juli 1991 presenteren Stenders & van Inkel voor de laatste keer Countdown bij Veronica op TV2.

In Augustus maken de reguliere uitzendingen van Countdown even plaats voor Countdown Classics (een compilatie-programma van de beste videoclips en live-opnames). Vanaf 3 september neemt Wessel van Diepen opnieuw de draad op bij Veronica na een kortstondige uitstap naar RTL4. Naast zijn terugkeer op Radio 3 wordt hij opnieuw de vaste presentator van Countdown vanaf het nieuwe seizoen.

Laatste Stenders & van Inkel

Op vrijdag 30 augustus 1991 heeft Rob Stenders zijn laatste officiële werkdag bij Veronica. Meteen ook de laatste keer Stenders & van Inkel op vrijdag bij Radio Veronica. Na 4 jaar houdt het populaire duo op te bestaan.

Luister hier de naar de laatste aflevering van Stenders & van Inkel
Luister hier naar de Minimix van Ben Liebrand naar aanleiding van de laatste Stenders & van Inkel.

Dinges & van Inkel

Met het vertrek van Rob komt er onverwacht een plaatsje vrij op vrijdagavond. Omdat het niet meteen zeker was wie Rob’s plaats ging innemen werd het programma omgedoopt tot Dinges & van Inkel. In de praktijk bleek al snel dat het om Gijs Staverman ging. Op vrijdag 6 september is er de live-uitzending van Goud van Oud en dus maken Gijs en Jeroen pas op 13 september 1991 samen hun eerste uitzending onder de naam ‘Dinges & van Inkel’.

24 September – Veronica’s Muziekdag

Traditiegetrouw is er ook dit jaar weer een Muziekdag. Live vanuit de Countdown-studio presenteren Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen, Erik De Zwart, Chiel van Praag, Bart de Graaff en Karin Vlasblom interviews, clips, reportages en live optredens van o.a. Paul Young en Level 42. Adam Curry is ook van de partij met z’n Curry Report.

Debuut op het race circuit

RacingEind september 1991 maakt Jeroen van Inkel zijn debuut op het race-circuit als gastrijder bij het Samson Renault Clio team. Zijn debuut eindigt echter meteen in brokken. Tijdens de kwalificatieronden wordt Jeroen aangereden door een concurrent. Van Inkel en zijn bril waren nog heel maar zijn Renault zat flink in elkaar.

Toch wist zijn team de wagen nog startklaar te krijgen voor de volgende dag. In de stromende regen ging Jeroen behoedzaam van start maar spinde toch nog in de zogenaamde Tarzanbocht.

“Ik heb dit weekeinde meer over autorijden geleerd dan 10 jaar op de openbare weg bij elkaar. aldus nog piloot van Inkel.

1992 THAT & Goud Van Oud Live!

THATVeronica’s jaarlijkse overzicht van de beste platen aller tijden, zoals die zijn geselecteerd door de luisteraars, wordt in zijn geheel uitgezonden op vrijdag 17 april 1992. De lijst wordt dit jaar gepresenteerd door Gijs Staverman, Jeroen van Inkel, Erik De Zwart en Wessel van Diepen. De top 3 was dit jaar weggelegd voor Deep Purple, Led Zeppelin en Queen.

De volledige lijst van 1992 kan je hier nalezen.

Een week later (vrijdag 24 april) organiseert Veronica voor de zesde maal Goud van Oud Live. Het geheel wordt vanuit De Brabanthallen in Den Bosch live uitgezonden op Radio 3. Er zijn optredens van o.a. Rob Hoeke’s R&B groep, de Bintangs, Marmelade, Dave Dee, Johnny Lion en de Jumping Jewels, Suzi Quatro, Motions en de Hollies. De presentatie van dit spektakel is in handen van Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen, Alfred Lagarde en Kees Baars.

Dinges wordt Staverman

Sinds Gijs Staverman in september 1991 de plaats innam van Rob Stenders op de befaamde vrijdagavond van Veronica heette het programma Dinges & van Inkel. Intussen heeft Gijs z’n sporen verdiend en wordt het programma dan ook officieel omgedoopt tot Staverman & van Inkel. Vanaf vrijdag 13 maart 1992 heeft de vrijdagavond bij Veronica heeft terug een volwaardig duo.

Goodbye Dinges & van Inkel, Hello Staverman & van Inkel (Fragment via VeronicaStory.nl)

Veronica Goes America

VGA logoIn juni begint Veronica Televisie met een serie Programma’s, wisselend gepresenteerd door Veronica-presentatoren, waarin een team vier maanden lang per camper door Amerika trekt van ‘coast to coast’. Uitgangspunt daarbij is het vreemde en bijzondere in het alledaagse Amerika vast te leggen.

Presentator Jeroen van Inkel neemt de eerste 3 afleveringen voor zijn rekening.

Meer info op de shows-pagina

Veronica Muziekdag Live vanuit Concordia

Ter afsluiting van het seizoen brengt Veronica Televisie op maandag 21 september 1992 de Veronica Muziekdag. Een live-muziekprogramma gepresenteerd door Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen, Judith de klijn en Gijs Staverman met vele live-acts van nationale en internationale artiesten, interviews, reportages en clips. Wet Wet Wet geeft live in de studio een mini-concert en er zijn optredens te zien van London Beat, Gerard Joling & Tatjana en The Clarks. Ook wordt er weer een akoestische supersessie gehouden waarbij verschillende Nederlandse artiesten gezamenlijk optreden en in een akoestische set onder meer elkaars hits ten gehore brengen.

De muziekdag wordt afgesloten door een heuse muziekveiling vanuit de Central Studio’s in Utrecht. Onder leiding van veilingmeester Roel Boven van Christie’s veilt Erik de Zwart onder andere een gouden plaat van George Michael, een hoed van Michael Jackson, het bed dat Madonna gebruikte tijdens haar Bonde Ambition Tour en een Volkswagen Polo gesigneerd door Genesis. Als toetje zendt Veronica ’s avonds de film ‘In bed with Madonna – Truth or Dare’ uit.

Rinkeldekinkel TV

Op dinsdag 29 september 1992 gaat Veronica op TV van start met “De kortste show aller tijden voor de kleinste man in medialand”. Kort en bondig, net als een echt journaal, zo zal het nieuwe programma van Jeroen van Inkel zijn. Het 5 minuten durende ‘Rinkeldekinkel met Jeroen van Inkel‘ zal vanaf 29 september elke dinsdag uitgezonden worden na Countdown op Nederland 2 omstreeks kwart voor zes

Vaarwel Volle Vrijdag

Eén van de laatste wapenfeiten van Veronica bij Radio 3 is de Top 60 van de jaren 60. Op vrijdag 25 september worden tussen 9u en 13u de 60 populairste platen van de jaren 60 van de Veronica-luisteraars uitgezonden. Presentatie van deze unieke lijst gebeurt door Wessel van Diepen, Erik de Zwart, Michael Pilarcyck en Jeroen van Inkel.

Op vrijdag 2 Oktober 1992 is er de laatste ‘Volle Vrijdag’ van Veronica op Radio 3. Vanaf de week daarna verhuist de Veronica uitzenddag naar zaterdag. Dat betekent meteen ook het einde van een paar legendarische programma’s. Zo wordt op die dag de laatste Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen uitgezonden en komt er onvermijdelijk ook een einde aan het vrijdagavondfenomeen dat tegenwoordig onder de naam Staverman & van Inkel bekend stond.

Luister hier naar de airchecks van Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen.
Luister hier naar de laatste aflevering van Staverman & van Inkel.

Veronica naar Zaterdag

Half juni 1992 werd in Hilversum na lang vergaderen beslist over de nieuwe zendtijdverdeling voor de Hilversumse radiozenders. Het belangrijkste nieuws: Radio Veronica verhuist op Radio 3 van de vrijdag naar de zaterdag. Daarnaast zal er op werkdagen op Radio 3 één uur horizontaal door Veronica worden gevuld en wel tussen vijf en zes uur ’s middags met Jeroen van Inkel. Nieuw is ook de zendtijd op vrijdagavond via Radio 2 in plaats van nu nog Radio 3.

Met de start van Radio 538 vertrekken veel Veronica-Jocks samen met Lex Harding naar dit nieuwe avontuur. Ook Jeroen van Inkel werd een plekje aangeboden op het nieuwe station maar ‘an offer he couldn’t refuse’ hield hem in het publieke bestel. Jeroen van Inkel wordt vanaf het nieuwe seizoen namelijk zendercoördinator van Radio 2 en Radio 3 bij Veronica.

Op maandag 5 oktober start de nieuwe programmering op Radio 3 en dus ook de eerste aflevering van Rinkeldekinkel tussen 17u en 18u. Vanaf nu is Jeroen van Inkel 6 dagen op 7 te beluisteren in de avondspits bij Veronica op Radio 3.

Luister hier naar de eerste afleveringen van Rinkeldekinkel tussen 17u en 18u.

Adam Curry werd groot bij Veronica, een ster bij MTV en is nu terug op het oude nest. ‘The Kid from Holland’ heeft een contract van drie jaar bij Veronica getekend. Adam gaat zowel radio als TV-programma’s maken en zelfs Curry’s vrouw Patricia Paay is in onderhandeling met Veronica over een mogelijk tv-programma bij Veronica. Concreet houdt het contract van Curry in dat hij 52 radioshows en 12 TV-programma’s gaat maken voor Veronica. De precieze invulling staat op dit moment nog niet vast. Eén ding is zeker er komt geen nieuwe Curry & van Inkel. Wel zal het radioprogramma vermoedelijk 2 uur gaan duren en voornamelijk bestaan uit house-muziek. De TV-programma’s worden de komende maanden speciaal voor Adam bedacht en ontwikkeld. Het gezin Curry blijft verlopig in Amerika wonen. De radioshow wordt in de States opgenomen en overgevlogen naar Nederland. Voor de TV-shows zal Adam wel heen en weer moeten reizen.

Rob Stenders was al een tijdje heen en weer aan het dobberen tussen verschillende werkgevers. Maar is nu ook terug bij Veronica.

Jeroen van Inkel wordt vader!

Hoewel van Inkel lange tijd liet uitschijnen dat hij nog niet meteen aan kinderen dacht is het dan toch zo ver. December 1992 bevalt zijn vriendin Sandra Dinsbach van hun eerste dochterje ‘Isabel’.

Het incident van Inkel

Aan het eind van het jaar staan de kranten bol van ‘het incident Van Inkel’. De Veronica-jock moest onlangs tijdens een drive-in show in het Veluwse Achterveld enkele malen de muziek onderbreken omdat een deel van het publiek ‘Joden, joden’ scandeerde op het ritme van een gabber-house plaat die Jeroen draaide. Het incident bracht de polemiek rond het opkomend racisme in Nederland in een stroomversnelling. Jeroen zelf nam meteen een persoonlijk statement op in zijn TV-programma ‘Rinkeldekinkel’. Radio 3 start een heuse radio-campagne tegen racisme. Van Inkel: “Racisme is dom en als je het met racisme eens bent ben je een domme lul. Wij willen met die spotjes ons steentje bijdragen.

Unico Glorie, eveneens aanwezig die avond, over het incident van Inkel: “We zagen de ellende al een beetje aankomen die avond. We hebben al vaker te maken gehad met dergelijke uitingen van racisme maar dit keer was het wel heel erg. Het geval kwam kort daarop in de belangstelling toen Jeroen er melding van maakte in het programma van Frits Spits. En daar doken de kranten dan weer bovenop. We zijn overigens niet gestopt die avond, maar hebben de show, zij het in wat rustiger vorm, gewoon uitgedraaid. Je dupeert anders niet alleen de zaalhouder en het niet-racistische deel van het publiek, maar je haalt je ook veel agressei op de hals als je midden in de show stopt.” Zowel Jeroen als Unico zien vooralsnog geen aanleiding de brui te geven an het drive-in werk. “Maar we spelen nooit meer in die zaal in Achterveld en ook andere zalen waarvan we weten dat dergelijke dingen kunnen gebeuren zullen we in de toekomst mijden” aldus Unico.

Radio 538 van start

Op 11 december zendt Radio 538 voor de eerste keer uit. Veronicanen Erik De Zwart, Wessel Van Diepen en Will Luikinga zijn mee verhuisd met oprichter Lex Harding naar het nieuwe radiostation dat voorlopig enkel via de kabel te ontvangen is. Jeroen Van Inkel blijft bij Veronica wordt er zendercoördinator voor Radio 2 en 3. Door het vertrek van een aantal DJ’s naar 538 komt er plaats voor nieuwe talenten als Edwin Diergaarde en Edwin Evers. Veronica stelt de kijkers en luisteraars dan ook meteen op hun gemak: ‘Veronica blijft Veronica’.

blijft

Top 100 sluit 1992 af

Op zondag 27 december slaan TROS en Veronica de handen in elkaar voor ene gezamelijke uitzending van de ‘Nationale Top 100 van 1992. Van 10u ’s morgens tot 7u ’s avonds hoorde je de beste platen van het afgelopen jaar gepresenteerd door Gijs Staverman, Rob Van Someren, Rob Stenders, Karel van Cooten, Jeroen van Inkel en Daniël Decker.

1993 – Radio Veronica vernieuwt

Programmering 3Zendercoördinator Jeroen van Inkel: “Rob Stenders is terug bij Veronica, Edwin Evers en Edwin Diergaarde zijn de nieuwe namen, ‘Rave Radio’ van Adam Curry blijft “blazen” vanuit zijn warehouse in New Jersey, er komen nieuwe eigentijdse jingles en de nachtuitzending wordt een avontuur waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn.”

“Evers is zo’n DJ die een programma tot leven brengt, je dwingt om te luisteren. Stenders is bij uitstek de rebel in deze club. Hij heeft goeie ideeën, heel gedurfd, maar ik vind dat je het aan moet durven om grenzen te verleggen. Rob krijgt nu iets meer vrijheid dan voorheen. Dat is mijn verantwoording maar die durf ik wel aan. Gijs Staverman is relatief nieuw bij Veronica, maar nu al een idool aan het worden bij jonge meisjes zoals Adam Curry dat voorheen was.”

Gijs begint de zaterdag vroeg en doet ’s middags een nieuwe toonaangevende hitlijst (Mega Top 50). Rob doet in de voormiddag D’rob of D’ronder en in de nacht van zaterdag op zondag is er ‘Shock Radio’, een programma dat moet shockeren, provoceren en rebelleren. Edwin Diergaarde hoor je in Goud van Oud en hij neemt ook een stuk van de nacht voor zijn rekening. Kortom, als vanouds, toonaangevend en baanbrekend. Veronica is en blijft je lust en je leven.

Radio 3 In het teken van racisme

Van 1 t/m 7 februari staat Radio 3 in het teken van de strijd tegen het opkomend racisme in Nederland. Alle omroepen werken samen met overdag spotjes en korte informatie tussen de muziek door. ’s Avonds wordt in de diverse praatprogramma’s dieper op de zaak ingegaan. Deejay en Veronica’s Radio 2 en 3-coördinator Jeroen van Inkel neemt geen blad voor de mond als het om mensen gaat die andere mensen om hun kleur of geloof als slechter of minder zien. “Een racist is een lul”, zo vindt Jeroen, die overigens niet verwacht dat deze kreet in de radiospots terug te vinden zal zijn. “We hebben een groot reclamebureau bereid gevonden voor ons een aantal radiospots te maken, die komende week regelmatig op Radio 3 te horen zullen zijn.”

De plannen voor deze ‘actie-week’ liepen al enige tijd en zijn in een stroomversnelling geraakt door de problemen in het Veluwse Achterveld, eind vorig jaar. Daar moesten Jeroen en Unico Glorie een drive-in show onderbreken toen een deel van het publiek racistische leuzen begon te schreeuwen. Later bleek overigens ook dat andere deejays op lokatie nogal eens met dergelijk racisme te maken hebben. Jeroen: “We gaan niet drammerig en onderwijzerig vertellen wat onze luisteraars wel en niet moeten vinden. We willen ze alleen duidelijk proberen te maken dat sommige dingen gewoon niet kunnen en racisme kan dus niet.”

Tijdens de anti-racisme week op radio drie zal ook een speciaal telefoonnummer worden opengesteld waarop mensen informatie kunnen vragen en waarop mensen die slachtoffer zijn van racisme, hun verhaal kwijt kunnen: 030-367888. Van Inkel speelt nog met de gedachte om in zijn radioprogramma “Rinkeldekinkel” die week ook iets aan racisme te doen. “We zouden er voor één keer een meer serieuze uitzending van kunnen maken. Het zou misschien een idee zijn om de moord op Kerwin Duinmeijer te reconstrueren. Veel mensen zijn dat alweer vergeten.”

Live uit Kirchberg

Ook dit jaar doet Veronica uitzendingen vanuit het Oostenrijkse winstersportcentrum Kirchberg. Alle Veronica-Dj’s en heel wat muzikale gasten maakten er een bewogen dag op lokatie van. Zanger Gordon was ook van de partij. Hij maakte zijn debuurt als ‘razende radioreporter’, een experiment dat later nog een gevolg zou krijgen. Het optreden van Gordon diende echter tot twee maal toe te worden stilgelegd doordat het publiek hem van het podium kogelde met sneeuwballen.

Kirchberg

Evenementen

Op Zaterdag 10 april is er de Top 100 aller tijden van het jaar 1993. Op zaterdag 17 april zendt Veronica Goud van Oud uit op radio en televisie. Van 3 tot en met 11 juli wordt er in de Utrechtse Jaarbeurshallen de Megafestatie ’93 georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend zomerspektakel voor jongeren waar naast tientallen concerten ook radio en TV-programma’s van Veronica bij te wonen zijn. Op zaterdag 3 juli zenden Veronica-Jocks Edwin Evers, Gijs Staverman en Jeroen van Inkel live uit vanaf de Megafestatie.

Veronica Goes Asia

Vanaf juli gaat Veronica van start met de TV-reeks ‘Veronica Goes Asia’ waarin Veronica richting het verre oosten gaat. Geënt op het succes van ‘Veronica goes America‘ zal opnieuw een klein Veronica-team vanaf zaterdag 3 juli twee keer per week interessante, opvallende en boeiende onderwerpen van een land in beeld brengen.

Meer info op de shows-pagina

GEZOCHT: Wie wil er op de buis?

Most WantedHalf augustus lanceert Jeroen van Inkel via Veronica magazine onder de titel ‘Wiel wil er op de buis?’ een oproep voor proefkandidaten. Veronica wil een proef-aflevering maken van het programma ‘Ik wil op televisie omdat…’. Hiervoor is Jeroen van Inkel op zoek naar mensen die vinden dat er een ‘goede reden’ is om hen op tv te laten zien.

Die goede reden kan in princype van alles zijn. Je kunt een acrobatische toer uithalen op de rand van je balkon, je bent van mening dat je fantastisch kan acteren, je wil die ambtenaar van de sociale dienst een goed de waarheid vertellen, je wil iemand op tv bedanken, je hebt een krokodil als huisdier, je doet mee aan een recordpoging, enzovoor.

De cameraploeg van Veronica komt dan bij jou op visite om opnamen te maken. Geïnteresseerden kunnen een brief schrijven naar “Ik wil op televisie omdat…”, tav Jeroen van Inkel. Postbus 22222, 1200 CD Hilversum.

Mega Music Dance Experience

In de nacht van 13 op 14 november organiseert Veronica de Mega Music Dance Experience. Dit dansspektakel wordt gepresenteerd door Adam Curry en Jeroen van Inkel.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave