Haags radioarchief wordt gedigitaliseerd

In oktober wordt een website gelanceerd met daarop opnamen van nagenoeg alle radiozenders die vanaf begin jaren zeventig uitzonden in Den Haag.

Volgens Paul Winnubst, oud eigenaar van de radiozender Hofstad, zal als eerste tape een programma uit 1982 van Hofstad Radio met presentator Jeroen van Inkel worden gedigitaliseerd.

Lees verder

One thought on “Haags radioarchief wordt gedigitaliseerd

 • september 27, 2013 at 1:08 pm
  Permalink

  Oude piraten terug te horen in de Hofstad
  – Haags Radio Archief online –

  Op zondag 29 september om 18 uur geeft wethouder en oud-radio man Henk Kool het startsein voor de lancering van het Haags Radio Archief. Hij doet dat in Café Emma, van oudsher stamkroeg en toevluchtsoord van de Haagse radiopiraten.
  Het archief, een initiatief van de Stichting Vrij Haags, is een online verzameling van radiofragmenten uit de gouden tijd van de Haagse radiopiraten, zoals Radio Centraal, Radio Stad Den Haag en Hofstad Radio. Vanaf zondag zijn onder meer oude jingles, reclamespots en oude fragmenten met dj’s zoals Jeroen van Inkel te beluisteren.
  Initiatiefnemer van het Haags Radio Archief is de Stichting Vrij Haags, die zich inzet voor de typisch Haagse identiteit. De stichting is van mening dat Den Haag niet alleen haar historie als Beatstad, maar juist ook als Radiostad moet koesteren. En daar is alle reden toe: D
  en Haag kende eind jaren ’70 wel zo’n ruim honderd illegale radiostations. Wie is er niet groot mee geworden? De stad is daarmee de bakermat geweest van een belangrijk deel van het huidige radiolandschap. Deze zenders, zoals Hofstad Radio stonden namelijk aan de basis van de huidige commerciële en regionale radio in Nederland. Veel nu landelijk bekende dj’s begonnen hun carrière bij de Haagse piratenzenders. Ook de Haagse popcultuur is altijd nauw verweven geweest met de lokale radiozenders. Zo verzorgde Hofstad Radio uitzendingen vanaf Parkpop en organiseerden veel radiostations eigen muziekavonden.
  Het Haags Radio Archief is vanaf zondag 29 september voorlopig te vinden op een aparte pagina van Radiopedia.nl. Het archief zal de komende jaren verder gevuld worden met fragmenten uit de rijke Haagse radiohistorie. Om dat te bereiken werken de pakweg 25 vrijwilligers van de stichting samen met de media-opleidingen in Den Haag. Niet alleen aan het uitzoeken en digitaliseren van alles wat bewaard is gebleven, maar ook aan het zoeken naar nog onbekend archiefmateriaal. De stichting krijgt verder hulp van twee professionele studio’s: QCD van Herman van Velzen (Radio Stad Den Haag) en Ziaja & Dorst (Radio Centraal/Hofstad Radio). De Stichting Vrij Haags is nog op zoek naar extra financiering om de kosten van extra apparatuur (zoals oude bandrecorders), opslag, streaming en BUMA/STEMRA kosten te dekken.
  Iedere radio-piraat die ooit aktief was in het Haagse kan zich op Facebook aanmelden bij het Haags Radio Archief. Contact is mogelijk via haagsradioarchief@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *