Biografie

Als Jeroen Hendrik Donderwinkel wordt hij geboren op 7 juli 1961 in Amsterdam. Zijn eerste bandjes worden al gedraaid in de kantine op school en een paar jaar later staat Jeroen achter de draaitafels in de discotheken Toyshop (Amsterdam), de Fifty-Fifty en The Bistrothèque (Amsterdam). Radio-ervaring doet hij op waar hij maar kan; bij Vrije Radio Bollenstreek (Lisse e.o.), Radio Hofstad (Den Haag), Radio Starlight (Brabant e.o.), Radio Tulpia (Ziekenomroep Amsterdam) en Radio Picasso (Amstelveen). Het werpt zijn vruchten af: in 1983 wordt Jeroen van Inkel derde in de nationale dj-kampioenschappen.

Op een avond in de Fifty-Fifty – voordat Van Inkel ontslag krijgt wegens ‘te eigenwijs’ – wordt hem gevraagd of hij bandjes wil opnemen voor de piraat Radio Nova. Via dit station bereikt Van Inkels geluid de Amsterdamse piratenzender Decibel, de place to be voor jong radiotalent in de jaren tachtig – met Van Inkel stroomden onder meer Adam Curry, Simone Walraven en Rob van Someren door naar Veronica. Bij Decibel ontwikkelt Van Inkel zijn specialiteit: het combineren van opvallende content met een grote hoeveelheid jingles.

Bij Radio Decibel wordt het radiotalent ontdekt door Veronica’s Ruud Hendriks en Frits Spits. Eind 1983 begint Van Inkel in Hilversum als redactielid van het jongerenprogramma Trend op de afdeling vormgeving (o.a. jingles) en interviews. Daarna mag hij vrijdagnacht tussen 4 en 5 uur Oh, wat een nacht! doen. Ook valt hij regelmatig in voor programma’s als de Top 40 en de Tipparade. Is Van Inkel bij zijn aantreden nog verbaasd over de stijfheid van Hilversum, al doende brengt hij daarin verandering…

Bart en van Inkel
Eind april 1984 stapt Erik De Zwart over van Veronica naar de Tros. Door deze overstap vallen er enkele gaten in de programmering van Radio Veronica. Zo is er onder andere het populaire programma Bart & De Zwart op vrijdagavond (Hilversum 3) dat zonder De Zwart verder moet.

Jeroen krijgt op deze manier zijn eerste vaste programma op Hilversum 3 nadat hij al enkele malen was ingevallen tijdens o.a. dit programma, de Top 40 en de Tipparade. Hij maakt het programma op vrijdagavond samen met Bart Van Leeuwen. Aanvankelijk gebeurde dit onder de noemer ‘Radio zonder flauwekul’. Pas enkele weken later wordt het officieel omgedoopt tot ‘Bart & van Inkel’. Het programma-concept van Bart & De Zwart wordt ook behouden. Zo presenteert Bart Van Leeuwen het eerste deel tot half 9 en vult Jeroen de rest aan tot aan 10 uur.

Het is ook in dit programma dat de eerste stappen naar Curry & van Inkel werden gezet. Wanneer Bart Van Leeuwen ziek of afwezig was viel Adam Curry een paar keer voor hem in onder de naam ‘Adam & van Inkel’. Lex Harding hoorde al snel dat het goed was en enkele maanden later maakt ‘Bart & van Inkel’ plaats voor ‘Curry & van Inkel’. Het programma ‘Bart & van Inkel liep van April 1984 tot Oktober 1984.

Curry en van Inkel
De ‘snel rijzende ster’, zoals Veronica hem aankondigt, breekt pas echt door als hij met Adam Curry op primetime Curry & Van Inkel gaat presenteren (1984–1987). “Het was originele radio. We bespraken de nieuwe tangaslip van Kate Bush en we gaven dingen weg. Dat was nog nooit gedaan.” Ook de vaste items als de ‘Locomokipkachefoon’ en de ‘Eikel van de Week’ zijn populair. Eind 1986 brengt het duo bovendien een eigen remix uit: de MultimediamegaRinkeldekinkel Curry & Van Inkel uit je tenen-mix van het nummer Mexico van de Zangeres Zonder Naam. Het vrijdagavondfenomeen Curry & Van Inkel krijgt navolging van Stenders & Van Inkel en Dinges & van Inkel (met Gijs Staverman als ‘Dinges’).

Eind 1985 ontstaat het legendarische Rinkeldekinkel, waarin ‘Prins van Inkel’ voor het eerst helemaal z’n eigen ding kan doen. Vanaf 1 oktober 1992 wordt Rinkeldekinkel het eerste echte horizontale Veronica-programma; iedere werkdag van 17:00 tot 18:00 uur. In die jaren is Van Inkel verantwoordelijk voor een groot aantal hits.

Als Veronica in 1995 commercieel gaat, verhuist Van Inkel mee naar Hitradio Veronica op de AM-frequentie. Daar presenteert hij met sidekick Cobus Bosscha De Geheime Ochtendshow, die zo heet omdat ze nauwelijks luisteraars hebben vanwege het feit dat Veronica een foutje had gemaakt door de zender Holland FM te kopen die echter alleen beschikten over een middengolf frequentie. Niemand luistert dan meer naar de middengolf voor muziek. Gelukkig wordt de show ook op Veronica TV uitgezonden. Als de tv-versie echter plaats moet maken voor Call TV, komt Van Inkels piratenachtergrond weer boven en breekt hij regelmatig in op het televisiesignaal met zijn ‘Piratenradio/tv’ item.
“Het was een zware periode waarin ik volledig terug geworpen werd op de basis van het radio maken, achteraf was dat niet slecht voor mij want ik was best gemakzuchtig geworden, ik moest alle zeilen bijzetten”.
Ook als Hitradio Veronica in 1999 een FM-frequentie krijgt is Van Inkel van de partij; hij opent het ‘nieuwe’ Veronica FM. Rinkeldekinkel verhuist opnieuw van de ochtend naar de middag doordat Robert Jensen op dat moment programmaleider zichzelf in de ochtend programmeerde. Jensen kwam met zijn cijfers nooit boven die van van Inkel.  De dj staat inmiddels bekend om de stunts die hij in zijn uitzendingen uithaalt. Zo roept hij met de ‘Flitspalenactie’ luisteraars op om ‘genadeloos toe te slaan’ wanneer zij onderweg een flitspaal tegenkomen – autobestuurders geven in groten getale gehoor aan de oproep. In 2001 komt hij in opspraak als hij mensen massaal naar de Tweede Kamer laat bellen om zo de veiling van de etherfrequenties te voorkomen.

Na ruim vijftien jaar Veronica is Van Inkel toe aan een nieuwe uitdaging. In april 2000 vertrekt hij naar Radio 538, waar hij het middagprogramma Rinkeldekinkel voortzet samen met Dennis Ruyer met items als ‘Doktor Love’, ‘Glen Matsu Matsu’ en de ‘Top 538’ . Aangezien de dj tot 2005 onder contract staat bij Radio 538, ontketent hij een mediahetze als hij al in 2003 terugwil naar het gereïncarneerde Radio Veronica – tot ergernis van 538-directeur Lex Harding. Juridische stappen om zijn contract te ontbinden neemt hij uiteindelijk niet; wegens privéomstandigheden zit hij ziek thuis. Na een tijdelijke scheiding van zijn vrouw en een turbulente periode begint hij een nieuwe levensfase, waarin plaats is voor “bezinning”.

Op 5 januari 2004 zit hij dan toch weer achter de microfoon bij Veronica. Want: “Er is maar één plek waar een dj die van radio houdt wil zijn en dat is bij het legendarische Radio Veronica. Ik ben weer helemaal blij!”

Maar niet voor lang; als Q-Music in juni 2005 wordt opgericht wordt Van Inkel als eerste benaderd om de ochtendshow te verzorgen. De F1-liefhebber kan niet wachten, naar eigen zeggen omdat hij op Q-Music ook weer moderne muziek kan draaien. Het nieuwe Veronica is eigenlijk een gouwe ouwe station en dat was niet wat men hem had voorgehouden.  Ook contractueel houdt de SkyRadio groep (waar Veronica tot op heden onder valt) zich niet aan de gemaakte afspraken en daar kan van Inkel slecht tegen. Op september 2005 start zijn programma Je dag is goed! – de naam Rinkeldekinkel draagt te veel Veronicageschiedenis met zich mee. Tevens neemt hij Het Foute Uur voor zijn rekening, waarin non-stop de favoriete ‘foute’ platen van luisteraars worden gedraaid. In maart 2008 verruilt Van Inkel de ochtend voor de middagshow op Q-Music omdat men Ruud de Wild voor de ochtend had aangenomen. Ruud zou echter nooit zo hoog scoren als van Inkel in de ochtend.

In 2010 krijgt hij de Marconi Oeuvre Award uit handen van Lex Harding. Lex is duidelijk geemotioneerd en spreekt zeer lovende woorden.
In 2011 doet hij de middagshow samen met Patricia van Liemt (sidekick) en Martijn Zuurveen (produktie) In radio kringen spreekt men van een wederopstanding en ondanks het instorten van de zendmast bij Smilde zijn de marktaandeel cijfers goed.
Tevens maakt hij tijd vrij om boeken te schrijven. Het worden misdaadromans met in de hoofdrol een DJ die als hobby misdaad journalistiek heeft. Begin 2014 verschijnt het debuut ‘Kortsluiting’.

Op 1 september 2014 keert Jeroen terug naar Veronica om er ‘Van Inkel in de Middag’ te presenteren. De middagshow verhuist er 3 maanden later naar de ochtend. In april van 2017 is Jeroen een tijdje niet meer te horen op Veronica. Berichten over een ‘lange vakantie’ veranderen al snel in ‘gezondheidsproblemen’. Een lichte hartaanval velt de DJ die voor de rest van het jaar ‘out’ is.

Intussen wordt duidelijk dat Jeroen niet terugkeert naar Veronica waar zijn contract niet verlengd word. Een nieuwe uitdaging vind hij bij de publieke omroep. In 2018 start een nieuw verhaal bij NPO Radio 5. “Het voelt alsof ik voor een orkest sta met allemaal nieuwe muzikanten. Dit programma op NPO Radio 5 geeft mij ontzettend veel mogelijkheden mijn luisteraars enorm te verwennen.” Het programma ‘Je Dag is Goed’ hoor je elke ochtend tussen 7u & 10u.